Vejledninger

Sådan repareres en CPU-ventilator, der ikke roterer

CPU-blæseren leveres normalt med en 3V eller 5V fra PSU (strømforsyningsenhed) på bærbare computere og 12V på desktops. Den port, som blæseren forbinder til bundkortet, er kendt som fan header. De fleste fans har 3 ledninger / ben. Den ene til at levere spændingen (rød), den anden er neutral (sort) og den anden bruges til at kontrollere blæserhastigheden (gul). CPU-blæseren styres derefter af BIOS i en trinvis mekanisme. Når temperaturen går ud over tærsklen, tændes ventilatoren normalt. Jo mere temperatur og CPU-belastning, jo hurtigere drejer ventilatoren. Hvis din BIOS er forkert konfigureret eller er forældet, kan du have problemer med din ventilator.

Hvis din CPU-blæser ikke drejer, kan problemet være hvor som helst fra blæseren, bundkortet, til strømforsyningsenheden. Ventilatoren kan blive tilstoppet med støv og fnug, hvilket forhindrer den i at dreje rundt. Ledningerne, der går ind i ventilatoren, kan også komme i vejen for ventilatorbladene og forhindre det i at dreje (disse ventilatorer har ikke meget drejningsmoment). Dit bundkort kan også være problemet; hvis kredsløbet, der leverer strøm til blæseren, er steget / kort, så kan din blæser ikke dreje. Det samme problem kan stamme fra PSU'en (strømforsyningsenhed), hvis den ikke er i stand til at afgive 5V eller 12V til strøm til din ventilator. Naturligvis til bærbare computere er PSU normalt integreret på bundkortet.

Husk, at det er normal opførsel, at CPU-blæseren holder op med at dreje, når CPU-temperaturen er lav, eller du ikke kører nogen strøm-sultne applikationer.

For at din computer skal fungere optimalt, er køling afgørende. Dette kan gøres ved brug af kølesystemer, kølevæsker og mere populært ved hjælp af køleventilatorer. Det er derfor alarmerende, når du bemærker, at din CPU-køleventilator ikke drejer. Selvom dette måske ikke er en årsag til alarm alene, er det bestemt en rød alarm, når det kombineres med overophedning af CPU'en. Der er flere blæsere i en computer, herunder en blæser til PSU (strømforsyningsenhed), blæser til CPU (centralbehandlingsenhed), blæser til kasse / chasis og blæser til GPU (grafikbehandlingsenhed). Bærbare computere har normalt en blæser, der sparer plads og vægt. Brugere har haft et almindeligt problem med, at deres CPU-blæser ikke drejer; computeren overophedes derefter og kaster en BSOD og lukker derefter ned på grund af termisk overvågning. For andre starter computeren slet ikke. Under opstartsprocessen ser de muligvis en fanfejl. I begge tilfælde er dette normalt mekanismer, der forhindrer computeren i at blive overophedet, fordi blæseren ikke fungerer. Denne artikel vil tackle dette problem, vise dig, hvordan du foretager fejlfinding og giver dig almindelige løsninger på dette problem.

Fejlfinding af din CPU-blæser

Problemet kan være din fan, bundkort eller strømforsyningsenhed. Du kan bruge nedenstående metoder til at fortælle, hvor problemet er.

Prøv at bruge en anden ventilatorhoved (terminaler på dit bundkort, der forbinder til din ventilator (er)) for at teste din ventilator. Du kan bruge PSU, case / chassis eller GPU-ventilatorhoved. Brugere af bærbare computere skal teste på en anden computer. Hvis det drejer rundt, kan problemet være bundkortet eller strømforsyningsenheden.

Du kan også bruge en kendt arbejdsventilator og tilslutte den til dit bundkort. Hvis det drejer, så er problemet med din fan.

Hvis du har en multimeter, skal du teste spændingen over den røde og sorte terminal. Det skal være 3-5V eller 12V, ellers har dit bundkort eller PSU et problem.

Alle computere har systemdiagnosticeringsværktøjer, og CPU-blæseren er en komponent testet her. Luk computeren, og tryk på tænd / sluk-knappen. Tryk straks på F12 for at gå ind i systemstartindstillingerne. På startskærmmenuskærmen skal du vælge Diagnostik mulighed. PSA + -vinduet vises med en liste over alle enheder, der er registreret i computeren. Diagnostikken begynder at køre testene på alle de registrerede enheder. Når testen er afsluttet, vises en meddelelsesprompt “hvis du vil fortsætte hukommelsestest”Vælg nr. Derefter startes 32-bit Diagnostics, vælg brugerdefineret test. Vælg nu ventilator som en bestemt enhed, og kør testen. Når testen er afsluttet, vises resultaterne og noterer den viste log. Hvis du får en fejlmeddelelse som: “Fan-[Processorventilatoren] reagerede ikke korrekt. Fejlkode 2000-0511. Validering 13133”Så er du dit kølesystem er dødt og skal udskiftes.

Nedenfor er nogle af de almindelige løsninger på dette problem. De nævnte metoder kan hurtigt blive dyre, da dette kan være et hardwareproblem, så vi er begyndt med de billige metoder.

Metode 1: Genstart computeren

CPU-blæseren kan let stoppes med en finger eller snavs, da den ikke har meget drejningsmoment. For at forhindre, at blæserens ledninger steges eller andre skader, holder din blæser op med at dreje, selvom du fjerner din finger eller snavs. Genstart computeren for at rydde denne fejl.

Metode 2: Rengør din ventilator ved at sprænge den med trykluft

Fans bliver normalt tilstoppet med støv. Opbygningen kan nå ventilatorbladene og forhindre dem i at dreje, da disse ventilatorer ikke producerer meget drejningsmoment. Du kan adskille din ventilator og rense den. Hvis du ikke er sikker på, hvordan du gør det, skal du skaffe en dåse komprimeret luft og sprænge den ind i ventilationsåbningerne. Sørg for, at din blæser ikke kommer til høje omdrejninger pr. Minut (omdrejninger pr. Minut), da det kan beskadige blæseren.

Metode 3: Fjern eventuelle ledninger fra ventilatorbladene

Da CPU-blæsere ikke producerer meget drejningsmoment, kan ledninger, der går ind i blæsermotoren, forhindre knivene i at dreje. Tag din ventilator ned, og sørg for, at der ikke kommer ledninger eller noget ind i ventilatorbladene. Fastgør ventilatorledningerne på siden ved hjælp af epoxy for at sikre, at de kommer i vejen for ventilatorbladene.

Metode 4: Nulstil / flash din BIOS

Din BIOS styrer din ventilator. Hvis du hviler på det, slettes eventuelle miskonfigurationer og får din fan til at fungere. Sådan nulstilles BIOS:

  1. Luk din pc
  2. Tryk på tænd / sluk-knappen, og tryk straks på F2 for at gå ind i BIOS-opsætning
  3. Trykke F9 (eller knappen Load Defaults vises på BIOS-skærmen) for at nulstille din BIOS
  4. Tryk på Esc eller F10, og vælg "gem og afslut" tryk Gå ind og lad dit system genstarte, og kontroller derefter, om ventilatoren nu fungerer.

Du kan også nulstille din BIOS ved at fjerne alle strømkabler, batterier og fjerne CMOS-batteriet og trykke på tænd / sluk-knappen i mindst 30 sekunder.

Metode 5: Udskift din ventilator

Hvis du har testet din ventilator på en anden pc, og den ikke virker, eller hvis du har testet en kendt funktionsventilator på din pc, og den stadig ikke drejer rundt, bliver du nødt til at få en ny ventilator. Du skal også sikre dig, at du får en 3-5V eller 12V på CPU-ventilatorterminalerne for at undgå enhver tvivl.

Metode 6: Udskift dit bundkort

Den eneste sikre måde at vide, om dit bundkort er problemet, er at teste en fungerende CPU-blæser på din pc. Hvis det heller ikke drejer rundt, skal du udskifte dit bundkort. Hvis du har elektriske færdigheder, kan du teste, om CPU-blæserens spændingsudgang er mellem 3-5V eller 12V. Hvis der ikke er nogen spænding, eller den er under 3V, er din computer ikke i stand til at levere nok strøm til at køre blæseren. Du bliver nødt til at udskifte dit bundkort.

Sørg for, at dit bundkort passer til din strømforsyningsenhed og andre komponenter, ellers har du også ekstra omkostninger til at udskifte de andre komponenter.

Metode 7: Udskift din strømforsyning

Udskiftning af bundkortet er normalt ikke en garanti for at løse dette problem, hvis du er på en stationær computer. Da bærbare computere integrerer PSU'en på bundkortet, vil udskiftning af bundkortet løse problemet. Stationære computere har en separat strømforsyningsenhed, der leverer 3V, 5V, 10V og 12V til dit bundkort. Hvis strømforsyningen på 5V eller 12V er død, fungerer din ventilator ikke. Dette vil derfor kræve, at du udskifter PSU.

Du kan fortælle, at din PSU skal udskiftes, når du får biplyde, eller hvis der er mere end en komponent, der ikke fungerer (din skærm, blæser, USB'er, tastatur, mus), eller computeren starter et stykke tid og lukker derefter straks ned .

Sørg for, at den PSU, du får, har lignende forsyningsporte med din nye PSU, ellers er de ikke kompatible.

PS: Hvis din CPU er overophedet, og du har brug for billige metoder til at afkøle den, kan du tjekke vores artikel om, hvordan man sænker CPU-temperaturen

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found