Vejledninger

Sådan kontrolleres PCIe M.2 NVMe SSD'er Kompatibilitet med din pc eller bundkort

Hjem/Udtalelser/ Sådan kontrolleres PCIe M.2 NVMe SSD'er Kompatibilitet med din pc eller bundkort

Sådan kontrolleres PCIe M.2 NVMe SSD'er Kompatibilitet med din pc eller bundkort

Af Bill Wilson for 19 timer siden 7 minutter læst

Opdateret 22/12/2020

Mens harddiske har domineret lagermarkedet i længst tid, har Solid State-drev eller SSD'er også langsomt fundet deres plads på markedet lige ved siden af ​​de ærværdige spindeflade. SSD'er har helt omdefineret grænserne for, hvad der var muligt med opbevaring inde i en personlig computer, hvilket leverer brændende hurtige hastigheder i små formfaktorer uden bevægelige dele overhovedet. SSD'er er blevet så vigtige, at det i 2020 er svært at forestille sig, at selv mellemklasse- eller budgetsystemer ikke har en eller anden form for solid state-lagring inde i dem.

Ved at udvide grænserne for SSD-lagringsmediet har vi de ultrahurtige NVMe SSD'er, der bruger PCI Express-grænsefladen i stedet for den traditionelle SATA-grænseflade. PCI Express er den samme grænseflade, som pc'ens grafikkort bruger til at kommunikere med bundkortet, derfor er det forståeligt, at PCIe leverer båndbredde, der er meget meget højere, end hvad der var muligt med SATA. NVMe-drev er ikke længere et unikt eller uopnåeligt godt produkt med faldet i priserne på NAND-flash for nylig og kan nu opnås til rimelige præmier i forhold til de ældre SATA-drev.

Hvad skal man se efter, når man køber et NVMe-drev

Okay, så vi har fastslået, at NVMe-drev er meget meget hurtigere end deres SATA-kolleger og er blevet ret rimelige køb i betragtning af de små præmier, de opkræver over SATA SSD'er. Så du er måske tilbøjelig til at købe et NVMe-drev til din næste opgradering til dit aldringssystem. Der er en række ting, du skal huske på, når du foretager en købsbeslutning for et NVMe-drev til dit system. I denne artikel vil vi primært fokusere på kompatibilitetsoplysningerne om PCIe Gen 3 NVMe SSD'er, men det kan også være en fordel at tjekke vores avancerede guide til køb af en SSD for mere information om alle SSD-typer og formfaktorer.

Her er nogle af de vigtigste punkter, der skal huskes, når du handler efter en NVMe SSD.

M.2 Formfaktor

Mens de traditionelle SATA SSD'er kan udnytte både 2,5 ”formfaktoren såvel som M.2-stikket på selve bundkortet, er NVMe-drev kun kompatible med M.2-stikket. M.2-platformen er alsidig og understøtter en række M.2-kort. En af anvendelserne af M.2-formfaktoren er SSD-implementeringen, som inkluderer både SATA- og NVMe-drev.

SATA vs NVMe

Hvis vi kun begrænser M.2-formfaktoren, er der to tilgængelige muligheder med hensyn til SSD'er, der er kompatible med M.2-formfaktoren. De traditionelle SATA SSD'er kan også udnytte M.2 Slot, men de er begrænset i båndbredde og hastighed til grænserne for SATA-grænsefladen. M.2 SSD'er, der bruger SATA-bussen, har samme ydeevne som 2,5 ”-varianterne af SATA SSD'erne, men er fysisk mindre og giver en kabelfri oplevelse.

Kommer til NVMe-drev, bruger disse PCIe-bussen og er meget hurtigere end de drev, der bruger SATA-grænsefladen, selvom de begge ved første øjekast ser ret ens ud og forbinder til den samme plads. Dette er den første differentiering, der skal foretages, når du gennemsøger et NVMe-drev. Mens et lignende M.2 SATA-drev kan se ud nøjagtigt som et NVMe-drev, er forskellen i ydeevne betydelig. De fleste SATA SSD'er maksimalt ud ved 550-600 MB / s, mens M.2 NVMe SSD'er teoretisk kan gå helt op til 4000 MB / s.

Bundkort kompatibilitet

Bundkortet spiller den vigtigste rolle i sidste ende at afgøre, om dit system er kompatibelt med det NVMe-drev, som du ønsker at købe.

M.2 slot

Da vi har fastslået, at NVMe-drev udelukkende er kompatible med M.2-slot på et bundkort, er det vigtigt at kontrollere, om bundkortet overhovedet har nogen M.2-slots. M.2 Slot er en 22 mm bred slot, der understøtter vandret indsættelse af et M.2-kort, normalt placeret under eller ved siden af ​​PCIe-slots. De fleste moderne bundkort understøtter ikke kun et, men nogle gange 2 eller endda 3 M.2 slots på dem. Mangel på M.2 Slots er et problem, som du måske støder på, hvis dit bundkort er ret gammelt, eller hvis det er lidt på budget siden.

M.2-slots kan faktisk understøtte en række M.2-kort såsom Wi-Fi- og Bluetooth-kort, SATA SSD'er og NVMe SSD'er. Denne alsidighed gør det til en ret vigtig funktion på bundkort, så det skal være ret let at finde et bundkort med en M.2 slot i dag.

Det er også vigtigt at bemærke, at simpelthen at have en M.2 Slot ikke garanterer NVMe-kompatibilitet. M.2 blev designet til at understøtte USB 3.0, SATA og PCIe, og de fleste tidlige M.2 slots understøttede kun SATA. Dette er det punkt i artiklen, hvor vi skal henvise obligatorisk til dit bundkorts manual, da dette er en generel guide, og M.2-kompatibilitet kan variere på tværs af de hundredvis af bundkort, der er på markedet i dag. Bundkortets manual angiver nøjagtigt, hvilken type operation M.2 Slot er i stand til, og om den er kompatibel med både SATA- og NVMe-drev. Her er hvad bundkortmanualen til en MSI B450 Tomahawk MAX siger med hensyn til opbevaringsmuligheder:

Hvis du finder ud af, at dit bundkort mangler alle M.2-slots, skal du ikke bekymre dig. Et relativt billigt PCIe M.2-adapterkort kan findes online, der bruger PCIe x4-stikket på selve bundkortet til at forbinde NVMe-drevet til bundkortet med lidt-til-ingen præstationshit.

Nøgler

En anden vigtig ting at overveje med hensyn til kompatibilitet er nøglelayoutet til NVMe SSD og bundkortets M.2 Slot. Nøglen forhindrer indsættelse af et stik i et inkompatibelt stik. Dette er noget, der kan bestemmes, selv ved at se på drevet og slotten.

Lad os først tale om M.2 slot på tavlen. Der er to hovedtaster, der bruges i M.2 slots, og de bestemmer, om stikket er designet til PCIe x2- eller PCIe x4-drift. Førstnævnte kaldes B-tastet og har seks kontakter adskilt fra resten (ben 12-19). Sidstnævnte kaldes M-keyed og har fem kontakter adskilt fra resten (ben 59-66) på den modsatte side. Disse kontakter kan ses på selve M.2-stikket, og derfra kan det bestemmes, om stikket er kompatibelt med B-nøgle- eller M-nøgledrev (eller begge i tilfælde af B / M-slots).

Derfor fortæller denne information dig også, om slottet er kompatibelt med PCIe x2 (B-nøgle eller M-nøgle) eller PCIe x4 (kun M-nøgle). X4-drev er betydeligt hurtigere end x2-drev, da de bruger 4 PCIe-baner i modsætning til 2, hvilket multiplicerer den tilgængelige båndbredde. Mange af de tidligere B-key slots var også kun SATA, så det er noget, der skal valideres ved hjælp af bundkortets manual. Desuden understøtter både B- og M-nøglehul SATA-drev.

Længde

M.2-kort eller SSD'er fås også i forskellige længder, hvilket er en vigtig faktor at overveje. De to mest almindelige NVMe SSD-størrelser er "2242" og "2280", som simpelthen oversættes til henholdsvis 42 mm lang og 80 mm lang. Disse oplysninger vil let være tilgængelige på SSD-produktsiden og bundkortets manual, så det er en ret simpel ting at kontrollere. De fleste af de moderne NVMe SSD'er bruger 2280-standarden, og de fleste moderne bundkort har kompatibilitet med op til 4 forskellige M.2-størrelser, så det er traditionelt ikke et problem.

Hvor det kan blive et problem, er det dog i Mini-iTX-kort eller bærbare kort, hvor pladsen kan være begrænset. M.2 2280, 2260 eller endda 2242 SSD'er kan være for lange til at passe i de begrænsede rum, så hvis du ønsker at købe et NVMe-drev til denne slags kort, er det nødvendigt at kontrollere den maksimale understøttede længde på bundkortets specifikke manual. Disse slots er muligvis kun kompatible med mindre størrelser som 2230.

Forskelle i NVMe-drev

Ikke alle NVMe-drev er skabt ens. Mens næsten ethvert NVMe-drev skal give en massiv hastighedsbump over en SATA SSD, endsige en traditionel harddisk, er nogle drev bygget til at maksimere denne oplevelse yderligere. Der er nogle faktorer, der adskiller NVMe-drevne og bør tages i betragtning, når du træffer en købsbeslutning:

  • x4 PCIe NVMe SSD'er (M-Key) er hurtigere end ældre x2 PCIe-typer (B-key eller M-key)
  • De mindre kapacitetsvarianter af et bestemt drev er ofte langsommere end dem med større kapacitet på grund af det faktum, at flere NAND-chips ofte øger den hastighed, hvormed controlleren distribuerer og lagrer data.
  • Forskellige typer NAND Flash kan også have betydning. SLC (Single-Level Cell) er den hurtigste, MLC (Multi-Level Cell), TLC (Triple-Level Cell) er langsommere, og derefter er QLC (Quad-Level Cell) den langsomste af dem.
  • Tilgængeligheden af ​​en indbygget DRAM-cache, SLC-cache eller HMB (Host Memory Buffer) -implementering kan være en stor hjælp i drevets ydeevne og udholdenhed.

Afsluttende ord

Mens mange af disse kompatibilitetsoplysninger måske synes forvirrende ved første øjekast, er der faktisk ikke noget kompliceret ved moderne NVMe SSD-kompatibilitet. Hvis du har et relativt moderne system (f.eks. Et bundkort, der kom ud i løbet af de sidste 4-5 år) og køber en helt ny SSD, er chancerne for, at de fungerer fint sammen ved at give en problemfri plug-and-play-oplevelse . Det kan dog være nyttigt at sikre, at det NVMe-drev, du ønsker at købe, ender med at fungere perfekt uden problemer i processen.

Hvis du leder efter det bedste af det bedste, NVMe-verdenen har at tilbyde, kan du se på vores valg her.

#EksempelNavnLæs hastighedSkriv hastighedUdholdenhedKøb
01Samsung 970 EVO SSD3500 Mb / s2500 Mb / s600 TBW

Tjek pris

02WD BLACK NVMe M.2 SSD3400 Mb / s2800 Mb / s600 TBW

Tjek pris

03Corsair Force MP5003000 Mb / s2400 Mb / sIkke relevant

Tjek pris

04SAMSUNG 970 PRO3500 Mb / s2700 Mb / s1200 TBW

Tjek pris

05ADATA XPG XS82003200 Mb / s1700 Mb / s640 spsk

Tjek pris

#01
Eksempel
NavnSamsung 970 EVO SSD
Læs hastighed3500 Mb / s
Skriv hastighed2500 Mb / s
Udholdenhed600 TBW
Køb

Tjek pris

#02
Eksempel
NavnWD BLACK NVMe M.2 SSD
Læs hastighed3400 Mb / s
Skriv hastighed2800 Mb / s
Udholdenhed600 TBW
Køb

Tjek pris

#03
Eksempel
NavnCorsair Force MP500
Læs hastighed3000 Mb / s
Skriv hastighed2400 Mb / s
UdholdenhedIkke relevant
Køb

Tjek pris

#04
Eksempel
NavnSAMSUNG 970 PRO
Læs hastighed3500 Mb / s
Skriv hastighed2700 Mb / s
Udholdenhed1200 TBW
Køb

Tjek pris

#05
Eksempel
NavnADATA XPG XS8200
Læs hastighed3200 Mb / s
Skriv hastighed1700 Mb / s
Udholdenhed640 spsk
Køb

Tjek pris

Sidste opdatering den 2020-12-22 kl. 22:52 / Tilknyttede links / Billeder fra Amazon Product Advertising API