Vejledninger

Hvad er vssvc.exe, og hvorfor kører det?

I Windows, hvis du tjekker task manager med forskellige intervaller, bemærker du muligvis en proces “vssvc.exe”Kører med en hel del CPU- eller harddiskbrug. Ved at flytte musemarkøren over til processen viser den “Windows Volume Shadow Copy Service”.

Denne proces kører ikke altid og udløses af foruddefinerede begivenheder for at lave en kopi af din harddisk afhængigt af antallet af diske, der er tilsluttet din computer. Ifølge Microsoft:

VSS er et sæt COM-grænseflader, der implementerer en ramme, der gør det muligt at udføre volumenbackups, mens applikationerne på et system fortsætter med at skrive på diskenheder.

For at tale i enkle vendinger holder denne service konstant sikkerhedskopiering af dine data, selvom du bruger harddisken.

Hvad er forskellen mellem sikkerhedskopiering af harddisk og harddiskbillede?

De fleste af jer, der læser denne artikel, har muligvis en meget god idé om, hvad en sikkerhedskopi er. Vi sikkerhedskopierer regelmæssigt vores data (filer, fotos, videoer, dokumenter osv.) Ved hjælp af forskellige hjælpeprogrammer med det formål at oprette og gemme de senest mulige kopier af vigtige filer og mapper. Harddisk-sikkerhedskopiering er direkte forbundet med sikkerhedskopiering af filer og data, der findes på din computer.

På den anden side opretter vi en billede af dit systemdrev (eller en anden harddisk), så vi kan bruge den i tilfælde af et korrupt operativsystem. Men hvorfor implementeres denne service endda? Tænk på et scenario, hvor dit operativsystem styrtede ned, og sammen med det skal du konfigurere og installere alle de andre applikationer, som du brugte på din computer. Det vil tage dage og endda uger for dig at få din pc tilbage til den tilstand, da den styrtede ned.

Desuden ville du endda have et problem med at indtaste alle licensnøglerne og besværet med at downloade al softwaren igen. Hvis du nu har et billede af din harddisk, starter du kun ved hjælp af billedet og gendanner systemdrevet tilbage til tilstanden, da det sidst blev afbildet. Dermed, disk billeddannelse handler mere om sikkerhedskopiering af systemfiler snarere end brugerdata.

For at opsummere, hvis du sikkerhedskopierer dine data, ville du oprette et billede af dem (billeder, videoer, dokumenter osv.). Når du gendanner dine data, betyder det, at du vil hente alle de emner, der blev gemt i de sikkerhedskopierede data. Hvis du opretter et billede af systemet, gemmer du alle dine brugerkonfigurationer, installerede programmer, registreringsdatabaseværdier osv. Når du gendanner billedet, betyder det, at du vil hente systemets sidste tilstand, da billedet blev oprettet.

Hvad er mekanikken i Volume Shadow Copy i Windows?

Når du åbner en mappes egenskaber, bemærker du muligvis fanen "Tidligere versioner". Du har muligvis tidligere brugt denne mulighed til at gendanne mappeindstillinger eller endda gendanne det indhold, der er til stede i den. På samme måde har du muligvis hørt om Systemgendannelse, der bruges, gendanner din computer til en tidligere tilstand. Naturligvis vil nogle indstillinger gå tabt, som foretages, efter at du har lavet et nyligt gendannelsespunkt på din computer.

VSS-tjenesten bruges også af tredjepartsprogrammer. VSS-tjenesten starter alene med nogle foruddefinerede udløsere for at skabe et billede af systemdrevet og også andre drev, der findes på dit system. Hvis alle dine drev er af samme type, dvs. NTFS, tager tjenesten et enkelt øjebliksbillede. Hvis de er af forskellige modeller eller typer, tages flere forskellige snapshots. De gemmes på et beskyttet sted på dit system med en headerfil bestående af tidsstemplet og det unikke ID, der er tildelt det.

Hvordan opretter VSS et øjebliksbillede?

Der er tre vigtige funktioner, som VSS bruger til at producere et øjebliksbillede.

Fryse: Et øjeblik går harddisken, der sikkerhedskopieres, i en skrivebeskyttet tilstand. Dette gøres, så intet kan skrives, mens sikkerhedskopien er i gang.

Snap: Drevet er afbildet med parametre, der er nødvendige for at rekonstruere snap i fremtiden.

Frigør: Harddisken frigives, så data kan skrives ind i den igen. Men da VSS siger, at du kan fortsætte med at bruge harddisken, mens sikkerhedskopien produceres, kan dataene gemmes i en eller anden buffer, indtil drevet er klar til at blive skrevet på igen.

Hele processen er meget hurtig, og det tager kun et minut ifølge Microsoft.

Hvad er de vigtigste funktioner i VSS?

Volume Shadow Copy Service i Windows har to hovedfunktioner:

  1. Det fungerer side om side eksisterende applikationer og ikke forstyrrer dem, når det opretter et backupbillede.
  2. Det giver en API (Application Programming Interface) til tredjepartsprogrammer til at oprette et billede og om nødvendigt gendanne en lydstyrke fra de snapshots, der er gemt i den nærmeste fortid.

Dette indebærer, at mange tredjepartsprogrammer bruger denne service til billeddannelse af harddiske og let anvender den i deres drift.

Dommen: Skal du deaktivere VSS?

Svaret er ingen. Ifølge officielle erklæringer og overvågning i realtid ser det ud til, at VSS ikke bruger så meget CPU og faktisk er gavnligt for slutbrugeren. Det sikkerhedskopierer dit systemdrev og er en livline, hvis noget går galt med din pc. Deaktivering af VSS betyder også, at du fjerner nogle applikationer af funktionaliteten for at gendanne deres data fra et tidligere gendannelsespunkt, hvis der opstår noget uventet.