Vejledninger

Sådan køres en CPU-stresstest ved hjælp af Prime95

En CPU-stresstest er en grundig analyse, der er udført for at måle en computers stabilitet enten til informative formål eller for at bestemme, om den skal overclocked eller ikke, og i hvilken grad den kan overclocked. Stresstest er utroligt nøjagtige og smarte, når det kommer til at bestemme, hvor stabil og fejlfri en computer virkelig er. Der er en hel del forskellige computerstresstestværktøjer derude, men Prime 95 - som var et stykke freeware, der oprindeligt var designet til at finde Mersennes primtal - er den mest anvendte og mest nøjagtige.

Prime95 er et CPU-stresstestprogram. Det tester din computer for stabilitetsproblemer ved at understrege din CPU til sin maksimale grænse. Prime95 kører på ubestemt tid og afslutter kun en stresstest, når den støder på en fejl og informerer brugeren om, at systemet muligvis er ustabilt. Den anden mulighed er naturligvis at stoppe Prime95-stresstesten, hvis du tror, ​​den har kørt i tilstrækkelig lang tid.

Tips

  • Kør ikke Prime95 med andre stresstestprogrammer. Prime95 er igennem nok og skal bruges sammen med andre stresstestprogrammer
  • Hvis du har Hyper Threading på en Intel-chip, skal du køre 2 forekomster af Prime95. Dette skyldes, at en forekomst af Prime95 ikke kan registrere fejl / ustabilitet. Du kan køre 2 forekomster af Prime95 ved at installere Prime95 i en anden mappe og derefter køre den efter den første. Du kan også lave en genvej til Prime95 på skrivebordet og gøre følgende: Højreklik Genvej > Vælg Ejendomme > Type -A1 i slutningen af ​​adressen i feltet Mål. Sørge for at -A1 er ude af parentesen.

FPU Stress

Grundlæggende tester Prime95 din CPU for den maksimale mængde FPU-stress, som den kan tage. FPU står for Floating Point Unit. Næsten enhver computer har i dag en FPU-chip eller coprocessor, der har det eneste formål at udføre forskellige beregninger.

Torturprøver

Den første ting, du vil bemærke, når du vælger typen af ​​torturtest, er valgnavne, der har FFT'erne i sig. Dybest set står FFT for Fast Fourier Transform. Kort sagt er det en algoritme, der bruges i Prime95 til at finde kvadratet med store tal. Da Prime95 sætter din computer igennem en meget hård og streng matematisk test, bruges FFT-algoritmer til beregningsformål.

Du vil i alt se 4 muligheder at vælge imellem. 3 af indstillingerne er forudindstillede konfigurationer, og den fjerde er den brugerdefinerede mulighed. De 3 forudindstillede konfigurationer vil være

  • Små FFT'er
  • På stedet store FFT'er
  • Blanding

Små FFT'er

Lille FFT-beskrivelsen i dialogboksen siger maksimal FPU-stress, data passer til L2-cache og RAM ikke testet. Dette er, hvad Small FFTs-konfigurationen er. Hvis du vælger denne konfiguration, vælger Prime95 en FFT-størrelse, der passer til din CPY L2-cache. Da denne FFT er lille og passer i din CPU-cache, vil dette resultere i næsten ingen eller meget få hovedhukommelsesadgang.

På stedet store FFT'er

Denne konfiguration bruger, som navnet antyder, store FFT'er. I modsætning til små FFT'er passer disse store FFT'er ikke i din CPU-cache, så det vil resultere i mange hovedhukommelsesadgang sammenlignet med de små FFT'er. Det har dog ikke adgang til hovedhukommelsen generelt generelt, hovedsageligt fordi det får adgang til de samme dele af RAM igen og igen.

Blanding

Blandingstilstanden blander både små FFT'er og store FFT'er. Dette betyder, at den vælger både små såvel som store FFT-størrelser. De små FFT-størrelser vil teste din CPU mere (ligesom de små FFT'er), og store FFT-størrelser er ikke nok til CPU-cachen, så de også bruger hukommelsen. Så det er indlysende, at med Blend-tilstand vil du også teste både din CPU og din RAM.

Når du vælger blandingskonfigurationen, vælger den al din RAM til test. Dette skyldes, at de store FFT-størrelser i Blend-tilstand ikke er på plads, så de samme dele af RAM ikke vil blive åbnet igen og igen. Da blandingstesten bruger hele din RAM, er en fejl i denne test (og ikke andre) en solid indikator for en dårlig RAM.

Problem med blanding

Blend-testen tildeler store FFT'er, og nogle af disse store størrelser er muligvis ikke nok til din fysiske RAM. Dette fører til, at din computer skifter til virtuel hukommelse, som grundlæggende bruger din harddisk som RAM og masser af harddiskadgang. Da læsetiden for harddisken er meget højere end hukommelsen eller cachen, er dette ikke en god ting. Dette er dårligt, fordi testen er designet til at kontrollere din CPU under stress, og din CPU vil være inaktiv, mens den venter på, at harddisken får adgang til dataene.

Bemærk: Du kan kontrollere, om din CPU er fuldt ud brugt under blandingstilstand via task manager.

Opløsning

En god løsning på dette problem er at begrænse størrelsen på den hukommelse, som Prime95 har tilladelse til at bruge. Da problemet opstår, fordi FFT-størrelserne er så store, at de ikke engang kan gemmes i RAM, vil problemet med at begrænse RAM-størrelsen til dit faktiske RAM løse. Så åbn dialogen, der beder dig om at vælge testkonfigurationerne. Sørg for, at du har valgt indstillingen Bland, og vælg derefter indstillingen Brugerdefineret. I indstillingen Brugerdefineret vil du se en indstilling med navnet “Hukommelse, der skal bruges”. Indtast størrelsen på din aktuelle fysiske RAM (i MB), som du har, og kør testen.

Brugerdefinerede

Du har også Custom-indstillingen i Prime95. Denne mulighed lader dig lege med nogle af testparametrene og lader dig lave din egen test. Her er de parametre, der kan finjusteres i denne mulighed

Min. FFT-størrelse (i K): Dette er FFT'ernes mindste størrelse. Du indstiller den nedre grænse for de FFT-størrelser, som Prime95 vil bruge. Husk, at det antal, du indtaster, ikke vil have den samme nøjagtige størrelse, men det ganges med 1024. Så indtast tallene i overensstemmelse hermed.

Maks FFT-størrelse (i K): Dette indstiller den øvre grænse for FFT-størrelser. Prime95 bruger min og max grænserne til at cykle gennem alle FFT'er inden for dette interval.

Bemærk: Prime95 kan ikke gennemgå helt tilpassede størrelser. Den har sin egen liste over størrelser, som den kan bruge. Så når du indstiller et interval ved at indtaste tal i min og max felter, vil Prime95 gennemgå alle de numre, der falder inden for det givne interval. Så husk listen, mens du går ind i grænserne. Her er listen

8, 10, 12, 14, 16, 20, 24, 28, 32, 40, 48, 56, 64, 80, 96, 112, 128, 160, 192, 224, 256, 320, 384, 448, 512, 640, 768, 896, 1024, 1280, 1536, 1792, 2048, 2560, 3072, 3584 og 4096.

Prime95 hænger, hvis de indtastede numre ikke er fra denne liste. Så sørg for, at de numre, du indtaster, kommer fra denne liste.

Kør FFT'er på plads: Denne mulighed, hvis dette er markeret, tvinger Prime95 til at bruge den samme del af RAM igen og igen. Denne del af RAM'et vælges ud fra kravene til beregningerne, men den samme del overskrives for hver beregning. Hvis denne indstilling ikke er markeret, bruger Prime95 al RAM til sine beregninger.

Hukommelse, der skal bruges (i MB): Denne mulighed er tilgængelig, hvis indstillingen Kør FFT'er på stedet er deaktiveret. Denne indstilling indstiller størrelsen på RAM'et, der skal bruges til beregninger.

Tid til at køre hver FFT-størrelse (i minutter): Denne mulighed indstiller den tid, som Prime95 skal bruge på en enkelt FFT, indtil den går videre til den næste.

Hvor længe skal jeg køre Prime95 i?

Ideelt set skal du køre Prime95 i 24 timer. 24 timer betragtes som en tilstrækkelig og pålidelig tidsperiode til at sikre, at der ikke er noget, der savnes af Prime95. Selvom din pc ikke styrtede ned eller havde en fejl efter 12 timer, betyder det ikke, at den ikke ville mislykkes den 18. time. Mange brugere har set deres systemer mislykkes ved 18. eller 20. time. Perioden på 24 timer vælges på baggrund af, at det er tilstrækkelig tid til at køre alle FFT'er. Det er selvfølgelig op til brugeren, men vi vil anbefale dig at køre Prime95 i 24 timer.

Hvilken mulighed skal du vælge?

Den store FFT-funktion på stedet er den, der understreger din CPU mest. Dette skyldes primært, at de store FFT'er tvinger en masse hukommelsesadgang. Selvom det er en test på stedet, der bruger den samme del af RAM til hver beregning, er adgangene hurtigere, og CPU behøver ikke at vente på adgangene så meget som i Blend-konfigurationen.

Blend-konfigurationen kommer på andet sted, når det kommer til at understrege CPU'en. Det falder lidt bag de store FFT'er på stedet, fordi du er CPU har hele RAM (og i værste tilfælde harddisken), hvilket betyder, at det muligvis bliver nødt til at vente på RAM-adgang. Da blandingstesten har adgang til hele RAM'et, vil en testfejl i Blend-konfiguration imidlertid indikere et problem med RAM. Men husk, at Prime95 ikke er en RAM-tester. Det er en CPU-stresstester. En testfejl i Blend betyder ikke nødvendigvis et RAM-problem. Det er en indikator for, at der kan være et RAM-problem. Så det anbefales at kontrollere dit RAM med et korrekt hukommelsestesterprogram.

De små FFT'er er i bunden, når det kommer til at understrege CPU'en. Det giver ikke meget RAM-adgang og understreger ikke CPU'en maksimalt.

Bemærk: Chips er kendt for at blive rigtig varme, når de er stressede og udfører en masse beregninger. Så hvis en chip er virkelig varm, betyder det normalt, at den er virkelig stresset. Du kan kontrollere, hvor meget stress hver af disse konfigurationer lægger på din CPU ved også at holde øje med CPU-temperaturen.

De fleste mennesker foretrækker blandingskonfigurationen hovedsageligt fordi den kontrollerer både din RAM og din CPU. Som nævnt ovenfor er Prime95 imidlertid ikke en RAM-kontrol, så betragt ikke blandingskonfigurationen som en ordentlig RAM-test. Vi vil anbefale at bruge den store FFT-konfiguration på stedet, fordi den understreger CPU mest. Blend-konfigurationen er også en meget rimelig konfiguration til stresstest, men den har altid nogle chancer for at ødelægge resultaterne (se Blend-konfigurationsafsnittet ovenfor). Nogle begyndere går måske glip af dette aspekt af stresstestingen. Men valget er op til dig. Uanset hvilken mulighed der passer dig bedst. Hver af disse muligheder har sine egne fordele og ulemper.

Hvordan bruges Prime95?

her og download den relevante version af Prime95 til den computer, du vil stresstest. Pak den komprimerede mappe ud, åbn den, og kør den fil, der hedder prime95.exe.Når programmet starter, skal du klikke på Bare stresstest.

Vælg FFT-størrelse konfiguration, du vil bruge, og klik derefter på Okay for at starte stresstesten. Hvis du ikke kan se en skærm med torturtesttyper, skal du klikke på Valg og vælge Torturtest ...

Når testen begynder, Prime95 åbner en arbejdstråd for hver logiske CPU, som den computer, der testes, har. Disse tråde opdaterer løbende testoplysningerne for hver logisk CPU i realtid. Hvis Prime 95 støder på en fejl under testning af en hvilken som helst logisk CPU, stopper alle arbejdertråde, og tråden til den logiske CPU, som programmet stødte på en fejl på, angiver, at der er opdaget en hardwarefejl. Du kan lære mere om fejlene Prime95 stresstest kommer på tværs af txt fil, som programmet opretter.

Hvis der ikke registreres nogen fejl, Prime95 stresstest fortsætter med at køre, så længe du vil have det. For at afslutte testen til enhver tid er alt du skal gøre at klikke på Prøve i vinduets værktøjslinje øverst, og klik derefter på Hold op… i genvejsmenuen.

Hvad hvis din test mislykkes?

Når du kører Prime95, kan der være to resultater. Den første er, at din Prime95 kører fint, og at din computer ikke fejler stresstesten. Dette er meget godt, og du kan gå tilbage til din normale computer ved hjælp af rutine. Det andet tilfælde er, at din computer ikke klarer testen. I dette tilfælde er der et par ting, du kan gøre.

Tjek dit RAM

Hvis testen mislykkedes ved små FFT-stresstest, er RAM'en ikke øverst på den mistænkte liste. Hvis testen mislykkedes i nogen af ​​de to andre konfigurationer, vil vi anbefale at teste din RAM med et godt hukommelsestestprogram. Du kan bruge ethvert program, du ønsker, men hvis du ikke er sikker, vil vi anbefale Memtestx86. Selvom din computer mislykkedes den lille FFT-test, vil vi anbefale at bruge et hukommelseskontrolprogram bare for at være sikker på RAM. Hvis du ikke har et hukommelseskontrolprogram, skal du klikke her og følge trinene i metode 1. Det er vores egen guide, der hjælper dig med at bruge Memtestx86 via trin for trin-guide.

Hvis du spekulerer på, hvorfor RAM-kontrollen er vigtigere på FFT'er på stedet eller Blend-konfigurationer, så skyldes det, at disse to tests får adgang til RAM meget flere gange end den lille FFT-test. Så en fejl i denne test har høj sandsynlighed for at blive forårsaget af RAM.

Varmeproblemer

Nogle gange fejler din pc muligvis testen eller hænger eller lukker ned på grund af overophedning. Dette sker normalt i store FFT-tests, men kan også ske i andre tests. Store FFT'er forårsager dette mest, fordi de stresser mest din CPU. Som nævnt ovenfor vil stress af din CPU få den til at blive overophedet, og hvis din computer ikke har ordentlige kølesystemer, kan det også medføre dette problem. Selv en støvoprydning fra dit bundkort kan forårsage en enorm forskel i varmedråben. Så prøv at rense computeren, sørg for, at blæseren kører, og at de rigtige kølesystemer er på plads. Kontroller også dit kølelegeme.

Der er også flere temperaturovervågningsprogrammer, som du kan bruge til at holde øje med temperaturen i dit system. SpeedFan er et af disse programmer, der er ret nøjagtigt og bruges af mange fagfolk.

Strømforsyning

Selvom det sjældent, men ikke umuligt, er, at fejlen muligvis skyldes strømforsyningen. Mange gange når din CPU er stresset eller udnyttet til sin maksimale kapacitet, kan den få din strømforsyning til at varme op til gengæld. Strømforsyninger kan tabe deres spænding, når de overophedes, hvilket kan forårsage denne fejl. I denne type tilfælde vil din computer hænge eller gå ned. Visse fejl kan dog også forekomme, hvis fejlen skyldes strømforsyningen.

Du vil ikke opleve dette ved regelmæssig brug, hovedsageligt fordi CPU'erne ikke bruges 100%, især hvis du bruger din computer til opgaver, der ikke er CPU-intensive. Men hvis du spiller 3D-videospil med et high-end videokort uden at opleve denne slags problemer, er din strømforsyning ikke den mistænkte. Dette skyldes, at et grafikkort trækker meget strøm under et 3D-spil, og hvis det var et problem med strømforsyningen, ville du have bemærket dette, mens du spillede et high-end 3D-spil.

Hvis du ikke udfører nogen 3D-højintensive opgaver, eller hvis du ikke har et grafikkort, eller hvis du har oplevet dette under 3D-spil, er det værd at kontrollere din strømforsyning. Løsningen på dette er desværre at udskifte strømforsyningen. Du kan prøve en strømforsyning fra en anden pc bare for at sikre dig, om problemet virkelig er relateret til strømforsyningen eller ej. Hvis den anden strømforsyning fungerer fint, skal du købe en ny strømforsyning til dit system.

Andre indstillinger

Desværre, hvis problemet ikke er relateret til RAM eller en af ​​de andre ting, der er nævnt ovenfor, er det ret svært at fastslå det nøjagtige problem. Prime95 vil normalt pege dig på det modul, der forårsagede fejlen, men hvis det ikke gjorde det, er det en meget trættende opgave at finde problemet.

I denne slags scenarier er dine muligheder at begynde at kontrollere hver sektion en efter en. Dette skyldes, at en fejl i CPU-stresstest ikke nødvendigvis skyldes CPU'en. Der kan være andre ting, der indirekte forårsager dette mislykkes som termiske problemer (som nævnt ovenfor). Du kan kontrollere BIOS-indstillingerne og tilpasse CPU-spændinger, hastighed, multiplikatorer og flere andre ting og kontrollere, om disse indstillinger løser problemet. Forøgelse af RAM-volt eller langsommere hastighed er også en mulighed for dig. Mange mennesker løser problemet ved at overspænde RAM. Hvis du ikke kender til disse indstillinger, eller hvis du ikke har spillet med disse indstillinger, vil vi anbefale dig at få hjælp fra en it-specialist, fordi disse indstillinger, hvis de udføres forkert, kan brænde din CPU eller forårsage mange alvorlige problemer.