Vejledninger

Hvad er srtasks.exe, og skal jeg slette det?

Det srtasks.exe filen er den eksekverbare af en legitim Microsoft-proces kaldet Systembeskyttelse Baggrundsopgaver. Denne særlige eksekverbare bruges ofte af Windows 10'er Opgaveplanlægning til automatisk oprettelse af systemgendannelsespunkter.

Bemærk: Srtasks.exe ligger i C: \ Windows \ System32 og er unik for Windows 10 og Windows 8 - filen findes ikke på Windows 7 eller en anden ældre Windows-version.

Det srtasks eksekverbar er ofte forbundet med høj CPU-brug og høj diskaktivitet - nogle brugere har rapporteret en CPU-brug på næsten 70% ved denne proces alene. Selvom denne særlige er blevet behandlet på alle andre build, der kom efter Windows 10 Dev preview, er problemet stadig ret almindeligt.

Potentiel sikkerhedstrussel

Nogle brugere har rapporteret, at deres antiviruspakker har markeret filen srtasks.exe som en potentiel virus. Selvom dette sandsynligvis bare er falsk positivt, er det bestemt værd at undersøge det.

Malware-skabere vides at være kreative, og det er ikke ualmindeligt, at de opretter trojanere og andre typer vira, der har evnen til at camouflere sig selv som en systemproces. Som det viser sig, har en malware, der er i stand til at camouflere som en systemproces, en mindre chance for at blive hentet af sikkerhedsscanninger.

Der er en malware kendt for at camouflere som den legitime srtasks.exe proces, men navnet er lidt anderledes. Virussen vises i Jobliste som srtask.exe - det mangler det sidste "s“.

Du kan nemt bestemme, om du har at gøre med en malware ved at sesrtasks.exe'S placering. For at gøre det skal du åbne Jobliste (Ctrl + Skift + Esc), og find srTasks.exe proces via Processer fanen. Højreklik derefter på srTasks.exe behandle og vælge Åbn filplacering.

Hvis processen spores tilbage til Windows> System32, den eksekverbare er bestemt ikke en virus. I tilfælde af at du opdager processen et andet sted, har du at gøre med en virusinfektion - i dette tilfælde anbefaler vi at scanne dit system med en kraftig anti-malware-scanner. Du kan bruge vores dybdegående artikel om brug af Malwarebytes til at fjerne vira fra dit system (her).

Skal jeg slette srtasks.exe?

Nej, det skal du ikke. Som nævnt ovenfor er srtasks.exe en ægte Windows-proces underskrevet af Microsoft Corporation. Det er ikke muligt at slette den eksekverbare med normale tilladelser, og det anbefales ikke, da det sandsynligvis forhindrer dit operativsystem i at oprette automatiske systemgendannelsespunkter.

Hvis du oplever høj CPU- og diskforbrug forårsaget af srtasks.exe (og du har bekræftet, at det ikke er en virus), er det sandsynligvis fordi dit operativsystem er midt i at oprette et systemgendannelsespunkt. Giv det et par timer, genstart din computer og se om brugen går ned.

Hvordan fikser man årsag til høj brug af srtasks.exe?

Hvis du finder ud af, at srtasks.exe spiser mange systemressourcer på en ensartet måde, kan du deaktivere det og se, om brugen går ned. Men siden Microsoft System Protection baggrundstjeneste (srtasks.exe) udfører under System konto, kan du ikke deaktivere tjenesten konventionelt ved at gå til Tjenester skærm.

Den eneste måde at forhindre srtasks.exe i at få adgang til din computers ressourcer er at deaktivere Systemgendannelse. Men husk, at det vil forhindre dig i at vende tilbage til din computer til et tidligere tidspunkt. Hvis du beslutter dig for at gå igennem det, skal du åbne et kørselsvindue (Windows-tast + R) og skriv “systembeskyttelsesbeskyttelse“. Hit Gå ind at åbne Systembeskyttelse fanen Systemegenskaber.

Når du er der, skal du klikke på Konfigurer knappen under Beskyttelsesindstillinger og indstil Gendan indstillinger til Deaktiver systembeskyttelse. Når du rammer ansøge, Systemgendannelse deaktiveres permanent, og den høje anvendelse afsrtasks.exe burde ikke være et problem længere.

Bemærk: Hvis du nogensinde beslutter at genaktivere Systemgendannelse, kan du reverse engineering ovenstående trin og indstille Gendan indstillinger til Tænd systembeskyttelse.